29 de juliol 2008

Vacances d'aigua i neu

L'estiu sempre és un periode agradable per sortir, els dies son molt llargs, la temperatura és alta i l'ambient assolellat acostuma a dominar.

Aquest estiu hem pogut visitar dos indrets fabulosos, les valls d'Ordesa al pirineu d'Osca la setmana de Sant Joan i els Picos de Europa entre Cantàbria, Lleó i Asturies aquesta setmana passada. En ambdos viatges hem pogut observar de manera evident que l'aigua i la neu son força presents aquest estiu.

En primer lloc, així baixaven les aigues per la vall d'Ordesa, en gran part aigües de desgel que com podem veure a les següents imatges encara hi havía molt per desglaçar-se.

Tot plegat, augurava un estiu força plàcid pels embassaments i les reserves d'aigua.





Aquesta imatge ja correspon al 22 de Juliol i als Picos de Europa, en concret al costat de la Cabaña Verónica i a uns 2.200 metres d'alçada. Son restes de la neu de la primavera i el que queda son taques de poc més de 50 metres de llarg, les més grans, però estem parlant d'alçada molt baixa i a una serralada que en prou feines sobrepassa els 2.650 metres i molt exposada a la radiació solar.

Ara que els mitjans parlen només de que estem perdent tot el gel, aquestes imatges ens sugereixen que no siguem tant agossarats en les nostres previsions.

11 de juliol 2008

Perito Moreno

Aquests dies ha estat noticia el conegut glaciar argentí Perito Moreno, gran atracció turística que, de vegada en quan, presenta trencaments a la seva part frontal que atrauen l'atenció.

El que ha passat aquests dies no ha estat més important que altres vegades, la circunstància diferent és que el trencament ha tingut lloc en ple hivern austral (al Juliol a l'Argentina) i aixó no passava des del 1.951. També el trencament ha estat molt espectacular degut a que s'havía format una mena de "pont de gel" on una part estava ajaguda sobre la terra que hi al costat del front del glaciar i l'altra part constituia el glaciar mateix. Doncs be, sembla ser que la pressió del glaciar sobre aquesta formació, junt amb altres factors com el vent, les marees i, posiblement, els moviments telùrics, estan darrera d'aquests trencaments.

En algun mitjá de comunicació han parlat del Canvi Climàtic com a causa d'aquest fenòmen. Gens més lluny. Aixó és el que ens explica Ricardo Villalba, director de l'Instituto Argentino de Nivología, Glaciología y Ciencias Ambientales.

"El creciente aumento de la temperatura del planeta se instaló en el imaginario social como el responsable de esta rotura en invierno, cuando en realidad esto responde a un proceso dinámico que se repite en el tiempo. Nada tiene que ver el calentamiento global”.

"En este proceso la clave es la presión que ejerce el agua y no la temperatura de la tierra, no existe ningún estudio científico que indique esta última posibilidad"


Aquí teniu la referència.

Ara disfruteu de l'espectacle de la natura amb aquest video del trencament del pont de gel.