GENER
El mes de Gener de 2.005 va resultar molt fred a Catalunya (aquí podeu consultar el resum mensual del Meteocat), especialment a l'interior de Catalunya amb la comarca del Vallès inclosa, degut a una primera quinzena amb inversions tèrmiques i boires i una onada de fred d'origen siberià a l'ultim terç del mes.
L'imatge destacada d'aquest mes correspón a l'arrivada de l'onada de fred, el dia 24, i podem veure com una virga penja del nuvol. Probablement la precipitació és en forma de neu però no arriva al terra degut al fort vent de Nord i a la baixa humitat que aquella tarda va arrivar per sota del 15%.
En els dies següents la entrada de fred va ser molt contundent inclús batent-se algun rècord. Al Vallès hi han mínimes entre -4º i -10º, a Cerdanyola el dia 27 assolim -5,7º.
FEBRER
Febrer segueix la tònica freda de l'hivern, que culminarà amb la nevada de final de mes, llevat d'uns dies de pluges que començaven el dia 6 (quan al vespre va poder-se veure aquest fabulós arc de Sant Martí) i van durar fins el dia 9. Aquells quatre dies va caure la gran majoría de la pluja de tot l'hivern.
La situació sinòptica reflecteix la presència d'un gran embossament d'aire fred en alçada que envaeix la Península Ibèrica amagat sobre un àrea de baixes pressions relatives.
MARÇ
Foto panoràmica del cumul que va creixer sobre Barcelona el dia 6, la qual cosa indica inestabitat previa a l'arrivada d'una massa d'aire fred (com es pot veure a l'analisi).
Tot i la espectacularitat del nuvol que presenta la tìpica formació de mammatus (a la banda esquerra), no va deixar precipitació, si ho hagués fet potser el granís o la neu granulada haguessin aparegut a Barcelona.
Aquesta onada de fred va ser una de les més intenses que hem tingut a Catalunya al Març en les darreres dècades amb mínimes de -5º a Cerdanyola el dia 7 i de més de -20º al Pirineu.
ABRIL
Curiosa foto on el sol abans de posar-se il·lumina els mammatus que pengen del nuvol i els hi dona aquest color ataronjat. Només van caure dues dècimes de pluja però, normalment, per veure les millors imatges d'un nuvol de tempesta cal trovar-se a una certa distancia de la precipitació.
MAIG
Tempesta sobtada, breu i que no va deixar més d'un litre però el més bonic és la verdor de les plantes en ple creixement primaveral i agraides a la pluja. Com diu el refrany, l'aigua de Maig és una benedicció.
JUNY
Impressionant imatge que vaig poder fotografiar des de casa mirant en direcció a Mollet. La tempesta va tenir lloc el dia 14 i malgrat la situació meteorològica era més aviat anodina, el pas d'un front amb un petit solc en alçada va provocar el creixement de grans nuvolades que moltes van derivar en tempesta.
La tempesta en qüestió va formar-se al sud del Montseny i avançà pel Vallès Oriental reforçant-se i formant un formidable arcus que denotava la presència de fenòmens violents com el granís, intensitats molt elevades, inclús tornados. En el moment de l'imatge la tempesta descarregava amb notable intensitat a Mollet (uns 60 mm en pocs minuts) deixant una bona capa de granís a la ciutat. Hom pot veure com el nuvol va carregant-se pel devant i deixant anar tota la seva força darrera.
En la seva evolució va acabar sortint pel Besós cap al mar i a Cerdanyola va deixar menys de 1 litre, aixó si el desplomament d'aire fred va quedar patent amb la caiguda de 5º en pocs minuts.
JULIOL
Poca història meteorològica va deparar Juliol només amb algunes tempestes al voltant del dia 9.
La curiositat d'aquest tipus de nuvol és que està provocat per l'home o la natura, tenint l'origen en un incendi. Tot i que podría fer pensar que no és cap nuvol, el podem trovar descrit a qualsevol atles de nuvols com a Pirocúmul.
El nuvol, d'aspecte vermellós, va fer baixar la temperatura d'aquella tarda.
AGOST
La imatge que he escollit del mes d'Agost és, per si mateixa, perturbadora.
És evident que l'arrivada d'una tempesta era inminent però no semblava, ni molt menys una tempesta d'estiu qualsevol. Una linia de turbonada provinent del nord se'ns va tirar a sobre al voltant de les 5 de la tarda. En pocs minuts el cel es tapar i el vent va començar a bufar però el que feia por era veure com a la base dels cumulonimbus hi havía rotació, inclús s'intuía la posible formació del que s'anomena "funnel cloud" o nuvol tuba que indica la formació de tornados. La imatge volía captar aquesta característica dels nuvols que deixen tempestes molt fortes i destrosses al seu pas.
La situació meteorològica del dia parla d'una bossa freda en alçada que a ple estiu és una bomba per les tempestes, com ho demostra la imatge.
Al meu observatori vaig recollir gairebé 40 mm en poc més de 30 minuts i amb unes intensitats molt grans. La temperatura va caure 8º en aquest temps i el vent va ser molt destacable.
.....I un llamp em va destrossar l'ordinador!!!
SETEMBRE
En primer lloc, aquesta fotografía no és meva ni, evidentment, la localitat és Cerdanyola. El lloc és Castelldefels i pertany a l'episodi famós que va enregistrar tornados a Mollet, Castelldefels i l'aeroport alguns d'ells molt espectaculars i que gracies a molts aficionats van poder ser fotografiats o filmats.
Els tornados no son fenòmens gaire habituals a Catalunya i están poc documentats. Actualment hi ha el debat sobre si ara hi han més o, senzillament, la major afició permet un seguiment més acurat. El cert és que aquí no arrivem a tenir tornados tant devastadors com als Estats Units però pels efectes que han deixat podem dir que algún pot haver assolit la categoría F3 a l'escala de Fujita.
Com podem veure a l'anàlisi meteorològic, la situació era molt semblant a la que hi havía el 2 d'Agost (imatge anterior), amb un embossament d'aire fred en nivells alts, medi de cultiu per tempestes severes a finals d'estiu.
OCTUBRE
La imatge triada del mes d'Octubre no correspon a un fenòmen meteorològic sino astronòmic. Va ser l'eclipsi anular de sol del 3 d'Octubre de 2.005 i que al Vallès no va arrivar a veure's completament anular perque, si mireu els mapes de l'enllaç que he posat, només en una franja d'uns 200 kilòmetres al centre de la Península es va veure com cal.
La curiositat va ser la forma de les ombres que com podeu comprovar reflectíen la imatge de l'eclipsi amb una llum molt característica. No cal dir que la gran sort va ser que el dia va sortir assolellat.
NOVEMBRE
Banc de boira matinal de poc gruix que apareix alguns cops durant el buidatge de les boires de les parts més fondes del Vallès.
Aquestes son les anomenades boires d'irradiació i el seu origen neix en la perdua de calor de la terra en les nits fredes i llargues de la tardor i l'hivern. Son les més comuns al Vallès i com podeu veure a l'anàlisi sinòptic del dia 22, un gran anticiclò europeu proporcionava aquesta estabilitat necessaria per la formació de boires a les valls.
DESEMBRE
La fotografía que representa al Desembre d'aquest 2.005 no vol parlar de cap fenòmen meteorològic, només presentar l'estética d'una bella posta de Sol que, a més, va ser la darrera posta de Sol de l'any.