23 de novembre 2007

Imatges de 2.004

GENER



Comença a fer-se clar un tipic mati d'hivern. Boirina a la part baixa de la ciutat i al fons del Vallès, potser una tímida glaçada i un sol que anuncia un dia tranquil.

L'estabilitat que dona l'habitual anticicló hivernal proporciona imatges com aquesta. Aquí podeu veure la situació que teníem aquell dia.


FEBRER



La Mola apareix nevada el mati del 17 de Febrer. La causa va ser un embossament d'aire fred en alçada però que no va ser prou important com per que la neu baixés més avall. N'obstant, la munyanya que presideix el Vallès pel nordoest lluïa un aspecte inusual i fotogènic.


MARÇ



Fred intens, el més intens de l'hivern, per començar la primavera meteorològica. Aquesta font que tinc al terrat va apareixer ben glaçada. Uns -5º van deixar el petit anec atrapat al gel unes horetes..... sort que era de plastic!!


ABRIL



Quan la pluja és torrencial el riu Sec desferma la seva furia. Aixó va passar el 29 d'Abril quan després d'una pluja continuada i amb intensitat moderada, el riu baixava de banda a banda de la seva llera i amb un to marronós de la terra que arrastrava de la part alta del seu curt recorregut. La situació que va provocar la pluja tant de bo la tinguessim ara.




MAIG



Bastant fresc va començar Maig, tant que el dia 6 el Montseny va apareixer nevat fins la falda. No és extraordinari veure el Montseny blanc en plena primavera però no és alló més normal, cal pensar que hi han hiverns que gairebé no presenta aquest aspecte.


JUNY



Imatge curiosa i que requereix observació.

Si us fixeu be, des de la part inferior de l'imatge surt com una mena de linia en forma d'arc cap a la dreta, com si el nuvol estigués tallat. No és altre cosa que la ruta d'un avió que ha quedat impressa a la part inferior d'aquest estratocumul.


JULIOL



Dos tipus de nuvols en aquesta imatges. El més voluminós correspon a l'enclusa d'un cumulonimbus que deixava tempestes als Ports de Beseit. A l'esquerra, com una linia dibuixada al cel hi ha una estela d'avió que acaba formant un nuvol anomenat contrail.


AGOST



Preciosa posta de sol amb raigs de sol que s'escolen entre els nuvols.


SETEMBRE



Uns quants cirrus tallats per un contrail. La formació dels contrails de les esteles d'avions indiquen moltes vegades la presència d'inestabilitat.


OCTUBRE



Collserola fumeja. Després d'una tempesta acompanyada de granís que va deixar 4,4 mm a Cerdanyola-Serraparera es podía veure aquesta imatge del bosc fumejant, és el que s'anomena boira d'evaporació. A l'analisi de la situació meteorològica del dia 12 podem veure un embossament d'aire fred i suficient humitat a 700 hPa, amb aixó va haver-hi prou per la tempesta.


NOVEMBRE



Bandes d'altocumuls poc abans de la posta de sol.


DESEMBRE



L'hivern meteorològic va començar amb una bona glaçada. -1,8º a Cerdanyola va fer que el gebre blanc dominés sobre el negre dels sostres de pissarra. La situació del dia 1 mostra una invasió freda a l'oest d'Europa.