10 de febrer 2008

Descongelació estiuenca de l'Antàrtida



La banquisa és la part marina que es congela als Pols. Està en canvi constant, en funció de l'època de l'any, trovarem que a finals de l'estiu arriva a la mínima extensió i a finals de l'hivern és quan és més gran. És un fenómen del tot natural.

A l'imatge que acompanya aquestes paraules veiem una petita mostra de com es va produint el desglaç estiuenc. L'espectrerradiòmetre de imatges de resolució moderada (MODIS) que porta el satèl·lit Terra de la NASA, va fotografiar la imatge superior de la península antàrtica el 24 de Gener de 2008, on podem veure el glaç agafat a la costa que està sòlidament congelat. Uns dies més tard, el 30 de Gener, el nou color blau del gel sugereix que alguna cosa està canviant.

El gel blau sugereix que la capa de neu que hi havía sobre el gel s'ha desfet per l'acció de les altes temperatures deixant a la vista gel format per cristalls grans que dona aquest color.

Encara que aquest canvi sembli important cal pensar que ha arrivat força més tard del normal, ja que la desintegració del gel al voltant de la península Antàrtica acostuma a passar la primera quinzena de Desembre però aquest any a primers de Febrer seguía ben congelat.

Més informació i les imatges a gran resolució en aquest enllaç.