24 de febrer 2008

Tipus de boires

Els últims dies hem tingut moltes boires a Cerdanyola, el més curiós és que s'han produit per circunstàncies molt diferents. Analitzem-ho.

En primer lloc, la boira d'irradiació que apareix en nits calmades i serenes, especialment a l'hivern, ja que degut a la falta de vent no hi han moviments verticals, llavors l'aire queda enclotat i es refreda més ràpidament formant una capa d'inversió tèrmica. Aixó és el que va passar el dia 13 de Febrer, com es veu a l'imatge següent.




Uns dies després, el 19 de Febrer, varem tenir boira de precipitació que te lloc quan ha plogut i es produeix l'evaporació de les gotes arrivant a la saturació de l'aire formant boires que normalment veiem als boscos i que donen aquesta imatge fumejant.




Per últim, el vespre del dia 23 de Febrer va arrivar des del mar (aquí podeu veure el fenòmen des de l'observatori Fabra) una masa d'aire saturat que va entrar terra endins i va entrar al Vallès per la vall del Besós i va donar visibilitats molt dolentes que en algun moment va ser de menys de 50 metres. Aquesta boira d'origen marí va estar present tota la nit i fins les 11 del mati del dia següent no va haver una visibilitat superior al kilòmetre, distancia que marca la diferencia entre boira i boirina.



A la Wikipedia trobem una explicació més amplia.