29 de febrer 2008

La Terra es crema



Sembla un slogan utilitzat per catastrofistes intentant atraure l'atenció però veient aquest mapa qualsevol ho podría pensar. El mapa en qüestió representa la relació d'incendis registrats pel sensor MODIS dels satèl·lits Terra i Aqua durant la decena del 20 al 29 de Febrer.

Crida molt l'atenció la quantitat enorme d'incendis que cobreix la zona central d'Africa, especialment des del Sahel fins les selves del Congo. La causa més important podría tenir a veure amb la crema de boscos de matorral, inclús selves, per la seva transformació en terreny aprofitable per la producció agrícola bàsicament.

Altres llocs amb densitat important d'incendis sería Amèrica Central, India, Indoxina i el sud de la Xina, zones amb clima tropical i paisos amb una política antiincendis molt poc desenvolupada. Aquesta última circunstància la podríem posar com a causa principal en la diferència que observem entre Europa occidental i oriental.

Drames ecològics de dificil solució que deixen en evidència la influència de l'home en el medi que l'envolta.

Aquí trovareu més informació dels mapes de incendis, la seva elaboració i la relació per desenes des de fa 8 anys.

24 de febrer 2008

Tipus de boires

Els últims dies hem tingut moltes boires a Cerdanyola, el més curiós és que s'han produit per circunstàncies molt diferents. Analitzem-ho.

En primer lloc, la boira d'irradiació que apareix en nits calmades i serenes, especialment a l'hivern, ja que degut a la falta de vent no hi han moviments verticals, llavors l'aire queda enclotat i es refreda més ràpidament formant una capa d'inversió tèrmica. Aixó és el que va passar el dia 13 de Febrer, com es veu a l'imatge següent.




Uns dies després, el 19 de Febrer, varem tenir boira de precipitació que te lloc quan ha plogut i es produeix l'evaporació de les gotes arrivant a la saturació de l'aire formant boires que normalment veiem als boscos i que donen aquesta imatge fumejant.




Per últim, el vespre del dia 23 de Febrer va arrivar des del mar (aquí podeu veure el fenòmen des de l'observatori Fabra) una masa d'aire saturat que va entrar terra endins i va entrar al Vallès per la vall del Besós i va donar visibilitats molt dolentes que en algun moment va ser de menys de 50 metres. Aquesta boira d'origen marí va estar present tota la nit i fins les 11 del mati del dia següent no va haver una visibilitat superior al kilòmetre, distancia que marca la diferencia entre boira i boirina.



A la Wikipedia trobem una explicació més amplia.

20 de febrer 2008

L' acqua bassa de Venecia


















L'amic Albert, sempre tant al dia del que passa a Italia, m'ha fet arrivar aquestes imatges tant curioses de la ciutat de Venecia amb l'aigua molt més baixa de l'habitual, la qual cosa ha deixat secs alguns canals.

Si penseu que és conseqüencia o te relació amb el canvi climàtic, deixeu-ho correr. No van per aquí els trets. De fet, és un fenòmen més habitual del que hom pensaría i que també tenim referències a les nostres costes.

La causa te a veure amb una llei física fundamental i no és altre que el pes que exerceix l'aire sobre la superficie de la Terra. Si aquesta pressió atmòsferica és extraordinariament gran pot fer baixar els nivells dels nostres mars, circunstància que veiem a les nostres costes.

A Catalunya en diem les minves de Gener causades per la presència habitual d'un anticiclò potent durant el primer mes de l'any. A Venecia en diuen l'acqua bassa i, com veiem, alguns canals poc profunds s'assequen i és que dilluns 18, dia que va passar aixó, el baròmetre marcava gairebé 1.050 hPa, una pressió altíssima. A la banda contraria trobem l'acqua alta, quan s'inunda la plaça Sant Marc, que es produeix amb baixes pressions.

19 de febrer 2008

Rècords a Groenlandia



Des de fa 15 anys que a les aigues entre Canadá i el sudoest de Groenlandia no s'havía vist ni tant de gel ni tant gruixut. Temperatures de -30º i gel que bloqueja els vaixells de pesca impedint-los sortir a treballar.

"Les imatges de satèl·lit mostren que l'expansió de gel s'ha estés més cap al sud aquest any. Inclús ha arrivat més al sud de l'àrea de Nuuk, la capital. Tindríem que tornar 15 anys enrera per a trobar el gel marí tant al sud. A la costa oriental l'hivern no ha sigut més fred que el normal, n'obstant hi ha hagut una bona quantitat de neu." comenten als diaris. Podeu fer una mirada.

Si mirem la gràfica que proporciona Cryosphere Today del Polar Research Group de l'Universitat d'Illinois, podem comprobar que aquest hivern les aigues de Newfoundland/Baffin están molt per sobre de la mitjana.

18 de febrer 2008

Neu i fred a la Mediterrània oriental



Altres videos de Youtube.
Atenes
Pireu
Illa de Creta
Istambul

Aquesta matinada la neu ha visitat la capital grega arrivant a cobrir de blanc gran part de la ciutat, incloent-hi els llocs més emblemàtics com l'Acrópolis o l'estadi Olímpic tal com informa Reuters. A la dreta podem veure una captura d'una webcam situada a una avinguda de la ciutat on aquest mati, malgrat el sol, la neu encara és veia clarament a les aceres i als parcs.


Com veiem a l'imatge de satèl·lit d'aquest mati la neu cobreix gran part de l'est de Grecia i de Turquía, inclosa la part europea. També als Balcans, Bulgaria i Rumania identifiquem grans extensions nevades amb aquest color blau brillant que cal diferenciar dels nuvols blancs.

El fred també ha estat noticia a gran part de la Mediterrània oriental i així trobem que al sud d'Italia (Calabria i Sicilia, sobre tot) s'han batut rècords de mínimes arrivant a temperatures sota zero a la mateixa costa a indrets on no teníen registres d'aquest nivell al Febrer. Als Balcans s'han arrivat als -30º i la nit ha estat sota zero a les costes de l'Egeu, tant a Grecia com a Turquía.

-4º a Catania, -5º a Atenes, -8º a Tirana, -13º a Sarajevo, -11º a la costa del mar Negre, 5º a Bengasi....

A la localitat de Cirenaica a Libia (600 m.) va estar nevant ahir i a la costa libia i egipcia han tingut aiguaneu. La tempesta de neu a Istambul ha sigut molt intensa.

Tot provocat per una perturbació que va baixar directament del Pol Nord, donant temperatures baixíssimes a tots els nivells de l'atmosfera.

Be, sembla que a tot arreu ja han probat l'alé més gelid de l'hivern.... només quedem nosaltres....

14 de febrer 2008

Inversió tèrmica



Imatge matinal del 13 de Febrer des de la masia de Can Coll.

El mati era força fred i el gebre matissava el paisatge d'un blanc suau. Els camps, els cotxes i qualsevol superficie que permetés un sobrerefredament tenía aquest toc que el gel deixa on s'hi posa. Però el que voldría destacar amb aquesta imatge és el fenòmen de l'inversió tèrmica, que no és altre cosa que el fet que faci més fred a les fondalades que a les parts elevades.

Aixó te una explicació molt senzilla i és que degut a una situació d'estancament anticiclònic, no hi ha moviment vertical que permeti barrejar les masses d'aire i com que l'aire fred és més pesat que l'aire calent, cau a les parts més baixes refredant-se per influència de la terra i creant el que diem "capes d'inversió". Moltes vegades, en comarques que queden enclotades, pot quedar-se estancat formant boires que no marxen ni amb l'escalfor del sol.

Si mirem la imatge, veurem clarament aquesta capa d'inversió. D'un color més blanquinós queda la part més fonda per on baixa el torrent de Can Cerdà travessant la zona de picnic de Can Coll i dirigint-se cap a Can Canaletes i la conca del riu Ripoll-Besós. Allà el gebre era molt important i la temperatura sota zero.

Per sobre, podem veure el cel més clar i una millor visibilitat horitzontal. Allà, si anessim, veuríem que el gebre desapareix al ritme que la temperatura puja quan més alt anem. Podem trovar diferències de uns quants graus entre les parts altes de Collserola i el fons del Vallès.

Típiques de l'hivern, les inversions tèrmiques ens permeten fer una previsió més o menys fiable i és que, malhauradament, la pluja no apareixerà.

Malgrat tot, la imatge és preciosa.

12 de febrer 2008

Webcam de MeteoCerdanyola



Avui vull compartir amb tots vosaltres les imatges de la nova webcam que l'amic Victor, webmaster de MeteoCerdanyola ha instalat al costat de la seva estació meteorològica.

Unes vistes des del centre de la ciutat que permeten veure si el sol, els nuvols o la pluja dominen el panorama meteorològic. Quan esteu de viatge podreu saber quin temps fa a la vostra ciutat veient-ho directament i si ho voleu complementar consultant les dades del centre o de Serraparera, serà com si estiguessiu a casa.

Felicitats al Victor per l'esforç perque em consta que tenía molta il·lusió dipositada en aquest projecte.

10 de febrer 2008

Descongelació estiuenca de l'Antàrtida



La banquisa és la part marina que es congela als Pols. Està en canvi constant, en funció de l'època de l'any, trovarem que a finals de l'estiu arriva a la mínima extensió i a finals de l'hivern és quan és més gran. És un fenómen del tot natural.

A l'imatge que acompanya aquestes paraules veiem una petita mostra de com es va produint el desglaç estiuenc. L'espectrerradiòmetre de imatges de resolució moderada (MODIS) que porta el satèl·lit Terra de la NASA, va fotografiar la imatge superior de la península antàrtica el 24 de Gener de 2008, on podem veure el glaç agafat a la costa que està sòlidament congelat. Uns dies més tard, el 30 de Gener, el nou color blau del gel sugereix que alguna cosa està canviant.

El gel blau sugereix que la capa de neu que hi havía sobre el gel s'ha desfet per l'acció de les altes temperatures deixant a la vista gel format per cristalls grans que dona aquest color.

Encara que aquest canvi sembli important cal pensar que ha arrivat força més tard del normal, ja que la desintegració del gel al voltant de la península Antàrtica acostuma a passar la primera quinzena de Desembre però aquest any a primers de Febrer seguía ben congelat.

Més informació i les imatges a gran resolució en aquest enllaç.

07 de febrer 2008

Tornados devastadors

Abans d'ahir, 5 de Febrer, una cadena devastadora de tornados va afectar alguns estats del mig centre dels Estats Units, amb especial virulència a Tennessee (30 morts), Kentucky (7 morts), Arkansas (13 morts) i Alabama (4 morts), que fan un total de 54 victimes mortals que s'acosten a les 70 persones que de promig moren a l'any pels tornados o les tempestes severes.

Aquí us deixo uns enllaços on torvar més informació i algunes imatges d'allò més impactants.

Noticia del 6 de Febrer
Noticia del 7 de Febrer
Reports de la NOAA del dia 5 de Febrer
Noticies en anglès


Un parell de videos de Youtube



06 de febrer 2008

China, l'hivern més fred en un segle.





Una petita selecció d'imatges de les nevades de les darreres setmanes a China en el que, segons el Servei Meteorològic Xines, ha estat l'hivern més fred en 100 anys a gran part del centre i sud del pais.

Us deixo uns enllaços per si voleu tenir més informació al respecte

World Weather
Reuters
China Daily (album fotogràfic)
China Daily (album fotogràfic 2)
China Daily (album fotogràfic 3)

03 de febrer 2008

Phil anuncia més hivern



Per esbrinar el temps que farà hi han una serie de mètodes, uns de més fiables i altres que no tant. Doncs be, un dels més "animals" podríem dir que és el que emet cada 2 de Febrer en Phil..... la marmota.

Phil, la mascota de la localitat de Punxsutawney, a Pensilvannia, va veure la seva ombra a primera hora del mati, per tant, va anunciar que hi hauríen encara 6 setmanes més d'hivern. Tindrà raó la marmota del temps??

Sens dubte la previsió te poc de científica i te una similitut important amb el refrany que diu "Si la Candelera plora l'hivern és fora i si la Candelera riu, l'hivern és viu". A Cerdanyola ni ha plorat ni gairebé ha rigut. Que ens depararà el que queda d'aquest hivern??

Enllaç a la noticia