14 de febrer 2008

Inversió tèrmica



Imatge matinal del 13 de Febrer des de la masia de Can Coll.

El mati era força fred i el gebre matissava el paisatge d'un blanc suau. Els camps, els cotxes i qualsevol superficie que permetés un sobrerefredament tenía aquest toc que el gel deixa on s'hi posa. Però el que voldría destacar amb aquesta imatge és el fenòmen de l'inversió tèrmica, que no és altre cosa que el fet que faci més fred a les fondalades que a les parts elevades.

Aixó te una explicació molt senzilla i és que degut a una situació d'estancament anticiclònic, no hi ha moviment vertical que permeti barrejar les masses d'aire i com que l'aire fred és més pesat que l'aire calent, cau a les parts més baixes refredant-se per influència de la terra i creant el que diem "capes d'inversió". Moltes vegades, en comarques que queden enclotades, pot quedar-se estancat formant boires que no marxen ni amb l'escalfor del sol.

Si mirem la imatge, veurem clarament aquesta capa d'inversió. D'un color més blanquinós queda la part més fonda per on baixa el torrent de Can Cerdà travessant la zona de picnic de Can Coll i dirigint-se cap a Can Canaletes i la conca del riu Ripoll-Besós. Allà el gebre era molt important i la temperatura sota zero.

Per sobre, podem veure el cel més clar i una millor visibilitat horitzontal. Allà, si anessim, veuríem que el gebre desapareix al ritme que la temperatura puja quan més alt anem. Podem trovar diferències de uns quants graus entre les parts altes de Collserola i el fons del Vallès.

Típiques de l'hivern, les inversions tèrmiques ens permeten fer una previsió més o menys fiable i és que, malhauradament, la pluja no apareixerà.

Malgrat tot, la imatge és preciosa.