20 de febrer 2008

L' acqua bassa de Venecia


















L'amic Albert, sempre tant al dia del que passa a Italia, m'ha fet arrivar aquestes imatges tant curioses de la ciutat de Venecia amb l'aigua molt més baixa de l'habitual, la qual cosa ha deixat secs alguns canals.

Si penseu que és conseqüencia o te relació amb el canvi climàtic, deixeu-ho correr. No van per aquí els trets. De fet, és un fenòmen més habitual del que hom pensaría i que també tenim referències a les nostres costes.

La causa te a veure amb una llei física fundamental i no és altre que el pes que exerceix l'aire sobre la superficie de la Terra. Si aquesta pressió atmòsferica és extraordinariament gran pot fer baixar els nivells dels nostres mars, circunstància que veiem a les nostres costes.

A Catalunya en diem les minves de Gener causades per la presència habitual d'un anticiclò potent durant el primer mes de l'any. A Venecia en diuen l'acqua bassa i, com veiem, alguns canals poc profunds s'assequen i és que dilluns 18, dia que va passar aixó, el baròmetre marcava gairebé 1.050 hPa, una pressió altíssima. A la banda contraria trobem l'acqua alta, quan s'inunda la plaça Sant Marc, que es produeix amb baixes pressions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Look here